Βοήθημα χαμηλής όρασης με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας   

 

Ενα νέο βοήθημα, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις, να προσφέρει λειτουργική όραση σε ασθενείς με πολύ χαμηλή όραση ή νομική τύφλωση.

 

Το βοήθημα αναπτύχθηκε από τον Οφθαλμίατρο κ. Τσαπάκη Στυλιανό.

Η εργασία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο 2019 και βραβεύτηκε.

 

Μπορεί να είναι χρήσιμο σε ασθενείς που πάσχουν από γλαύκωμα, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, αποκόλληση αμφ/δούς, ωχροπάθεια - ηλικιακή εκφύλιση ωχράς, κληρονομικών παθήσεων του αμφιβληστροειδή (μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, νόσος Stargardt, δυστροφίες φωτοϋποδοχέων, κλπ),  όπως και γενικά σε κάθε περίπτωση μείωσης της ευαισθησίας του οπτικού πεδίου και εναπομείνουσα χαμηλή όραση καλύτερη από αντίληψη φωτός.

 

Αν και τα κριτήρια μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με το νομικό πλαίσιο κάθε κράτους, ο όρος «νομική τύφλωση», περιγράφει συνήθως ασθενείς με όραση μικρότερη απο 1/20 στο καλύτερο μάτι. Ανάλογα χαμηλή όραση, θεωρείται η όραση κάτω από 3-4/10 με ταυτόχρονη μείωση του οπτικού πεδίου κάτω από 20º.  

 

Σύμφωνα με τη στατιστική, περίπου το 4-5% των ατόμων με «νομική τύφλωση» δεν έχουν καθόλου αντίληψη φωτός, ενώ στο υπόλοιπο 95-96% μπορεί να έχει απομείνει κάποιου βαθμού πολύ χαμηλή όραση. Η μείωση της όρασης αντιστοιχεί συνήθως με την απώλεια ευαισθησίας στην εξέταση του οπτικού πεδίου. H υπολειπόμενη όραση μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να ενισχυθεί.

 

Το βοήθημα χαμηλής όρασης λειτουργεί με τη χρήση ενός smartphone και γυαλιών εικονικής πραγματικότητας. Με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού, το σύστημα ενισχύει τη φωτεινότητα της εικόνας, την αντίθεση και το παράγοντα γάμμα ώστε να αντιρροπήσει την μείωση της φωτο-ευαισθησίας του αμφιβληστροειδούς και την απώλεια όρασης.

 

Εχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το είδωλο σε υγιές - λειτουργικό - τμήμα του αμφιβληστροειδούς - (preferredretinallocus/ PRL) - όπως προσδιορίζεται μετά από εξέταση οπτικού πεδίου, ώστε ο εγκέφαλος να επανεκπαιδευτεί γιά να χρησιμοποιεί το υγιές τμήμα του αμφιβληστροειδούς γιά την όραση. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις σωληνοειδούς όρασης (από γλαύκωμα, μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια), αποκόλληση αμφ/δούς, εστιακών βλαβών του οπτικού πεδίου, κλπ.

 

To σύστημα έχει αυτόματη εστίαση, μεγέθυνση της εικόνας, αυτόματη αντιρρόπηση της έκθεσης στο φώς, φίλτρα επεξεργασίας εικόνας και φωτισμό γιά το διάβασμα. Διαθέτει σύνθεση και αναγνώριση φωνής και δέχεται φωνητικές εντολές από τον ασθενή στα Ελληνικά. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το βάθος εστίασης, το zoom και άλλες παραμέτρους δίνοντας προφορικές οδηγίες στο σύστημα όπως: “κοντά”, “μακρυά”, και άλλες φωνητικές εντολές.

 

Το βοήθημα προσαρμόζεται ειδικά σε κάθε ασθενή, ανάλογα με τη πάθησή του, έπειτα από κατάλληλες εξετάσεις. Είναι διαθέσιμο για δοκιμή, γιά όποιον ασθενή το χρειάζεται.

 

Με εκτίμηση,

 

Τσαπάκης Στυλιανός

Χειρ. Οφθαλμίατρος, M.D., M.Sc. (IT)

Βλαχάβα 6,

15669 Παπάγου,

Αθήνα,

T. 697.22.86.270,

    698.68.48.234,

    210.65.19.583